Faalangst Examen
Hoe verloopt een faalangst examen auto?
Een faalangst examen heeft veel weg van een gewoon praktijk examen. We zorgen ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 15 minuten). Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Ga zitten tot je examinator je roept. Je rijinstructeur mag in de meeste gevallen meerijden en aanwezig zijn bij het eindgesprek met de examinator.
Wat is er anders aan het faalangstexamen?
Je krijgt een examinator die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen. Een faalangst examen duurt 80 minuten ipv de 55 minuten. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen.
Het examen verloopt zo:
- Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier ‘Zelfreflectie’. Dit Formulier ontvang je van Autorijschool Let’s Ride in de laatste rijles voor het examen , dit formulier bespreek je met de examinator na afloop van het examen.
- Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen.
- Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.
- Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
- Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 – 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. De overige tijd geeft de examinator aanwijzingen over de route.
- De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:
- je beheersing van de auto
- kijkgedrag
- of je goed voorrang verleent
- inhalen
- in- en uitvoegen
- rijden op kruispunten en rotondes
- bijzondere verrichtingen
- Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos is onmogelijk en het hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
- Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.
Meenemen naar het examen
- Je geldige identiteitsbewijs. Zonder identiteitsbewijs kun je geen examen doen;
- Heb je voor dit examen een tussentijdse toets afgelegd? Neem dan het adviesformulier van je tussentijdse toets mee. De examinator kan dit advies bekijken, bijvoorbeeld bij twijfel over een bepaald examenonderdeel.
- Het formulier ‘Zelfreflectie’. Vul dit van tevoren in. Na het praktijkexamen bespreek je dit formulier met je examinator.